Klokkeringning

Automatisk ringning:


Hver morgen kl. 7.00 ringes solen op.
Hver aften kl. 19.00 ringes solen ned.
Fra sommertid ender til sommertid begynder ringes solen op kl. 8.00 og ned kl. 16.00.

Der ringes ca. 100 slag hver gang afsluttende med 3 x 3 bedeslag. De 3 x 3 bedeslag slås for Faderen og Sønnen og Helligånden.

Manuel ringning med elektrisk betjening:
Hver søndag før højmessen ringes der 1 time før gudstjenestens begyndelse ca. 100 slag; ½ time før gudstjenestens begyndelse ca. 100 slag; der ringes umiddelbart før gudstjenestens begyndelse ca. 100 slag. 
Den sidste ringning afsluttes med 3 x 3 bedeslag.

Påskedag, Pinsedag, Juleaften og Juledag ringes der 1 time før gudstjenesten. Juleaften ringes der dog kun ved den første gudstjeneste. Der kimes i 30 minutter umiddelbart før gudstjenestens begyndelse, afsluttende med 3 x 3 bedeslag. 

Ved begravelser/bisættelser ringes der 10 min. før handlingen begynder i kirken.

Ved begravelser ringes der 5 min. efter at handlingen på kirkegården er forbi, afsluttende med 3 x 3 bedeslag - ved bisættelser ringes der indtil rustvognen er ude af syne, afsluttende med 3 x 3 bedeslag. Tidspunkterne for de forskellige handlinger varierer meget.

Ved bryllupper kimes der 20 min. før handlingen begynder i kirken. Skulle bruden være forsinket, kimes der max. 5 min. ekstra. Når handlingen i kirken er forbi, kimes der max.10 min., afsluttende med 3 x 3 bedeslag.

Klokkeringning ved Munkebo Kirke

Det er en meget gammel skik at ringe med kirkeklokkerne morgen og aften for at påminde menigheden om at holde andagt før det daglige arbejdes begyndelse og ved dets afslutning. 

Klokkeringning blev allerede indført med ovenstående formål i middelalderen, og hører derfor til vores ældste ringe traditioner. I nyere tid har den daglige klokkeringning for mange fået en anden betydning, da vi i dag siger, at vi "ringer solen op og ned".

Kimning med kirkeklokkerne har siden reformationen været brugt for at markere højtid og fest. Ifølge Kirkeritualet af 1685  kimes der  om morgenen i forbindelse med ringning til gudstjenesterne på de tre højhelligdage: Juledag, Påskedag og Pinsedag.

I henhold til Kirkeritualet af 1685 skal der forud for de faste gudstjenester ringes 3 gange. Disse ringninger kaldes liturgiske. 

I Munkebo Menighedsråd besluttede vi i 2009, at ændre på aftenringningen fra sommertid start og til sommertid slut. Efter at der er blevet indført automatisk klokkeringning, giver det ikke nogen ekstra arbejdsbyrde for kirketjeneren. Flere andre kirker i landet har valgt at ringe senere på dagen.